Selle aasta suurim ehitustöö on lõpusirgel

Juuni keskel alanud Järva valla tänavavalgustuse rekonstrueerimise projekti esimene osa, mis hõlmas Albu ja Ambla piirkonda, on valmis. Järva vallavalitsuse majandusosakonna juhi Meelis Kivi sõnul oli 23. novembril esimese osa lõpptähtaeg, viimasel päeval allkirjastati tööde üleandmise akt. Esimese osa ehitus maksis 761 274 eurot.

 

Sel esmaspäeval algasid tööd Koigis (pildil). „Varem märgiti trass maha, esmapäeval vaatasime üle ja läks tööks. See ja Käsukonna ongi viimase piirkonnad, Koigis peaks töö valmis saama detsembri lõpupoole. Vanad valgustid vahetatakse kaasaegsete LED-valgustite vastu, mis on energiatõhusamad. Valgemaks muutuvad Mõisavahe tee ja Kaasiku tänav, kus praegu on vanad betoonpostid ja õhukaablid. Nüüd saavad Koigi elanikud maakaabli ja metallmastidega ilusa tänavavalgustuse, " ütles Kivi ja lisas, et tööde teise osa lõpptähtaeg on juba 3. jaanuaril 2023. „Karinul on tööd lõpusirgel, tööd on pooleli Koerus, Imaveres, Päinurmes ja Koigis, Käsukonnas pole veel alustatudki."

 

Esimesel päeval sattusid kaevajad kohe soojatrassile, kuid Kivi teada küla külma ei jäänud. „Õnneks nad toru päris katki ei teinud, vaid puurisid läbi isolatsiooni," ütles Kivi. „See polnud selle projekti käigus esimene kord – Albus sai kannatada lasteaia maaküttesüsteem. Amblas lõikasid end uude tänavavalgustuse kaablisse sisse kiiret interneti võrku paigaldanud Enefit Connect´i töömehed."

 

Ehituse teine osa maksab 1 140 116,40 eurot.

Peatöövtja on OÜ Kagu Elekter, alltöövõtja OÜ Leonhard Weiss.

See on selle aasta suurim projekt nii vallale kui ka ehitajale. Kokku ligi paar miljonit eurot maksev projekt aitab tulevikus tublisti raha säästa. Valgustid on toodetud Lätis ja kui tehase andmeid uskuda, peavad need vastu umbes 30 aastat. Uuendatakse 1387 valgustuspunkti, mille käigus vahetatakse välja vanad naatriumlambid energiasäästlike LED-valgustite vastu. Samuti ehitatakse välja valgustuse juhtimissüsteem, mis annab täiendavat kokkuhoidu. Projekti tulemusel loodetakse kokku hoida 306 MWh elektrit aastas ning vähendada CO2 heidet 334 tonni aastas.

 

Ehitus viiakse ellu projekti „Järva valla tänavavalgustuse taristu renoveerimine (2014–2020.6.3.1)" abil. Keskkonnainvesteeringute keskus toetab projekti elluviimist 1 590 478,92 euroga.