Selgusid kaasava eelarve rahvahääletuse tulemused

2022. aastal esitati kaasavasse eelarvesse kümme ideed, rahvahääletusel osales neist üheksa. Rahvahääletus toimus 1. – 14. juunini nii elektroonselt VOLIS keskkonnas kui ka paberkandjal.

 

16. juunil kontrollis komisjon rahvahääletusel kaasava eelarve ideedele antud hääled ja kinnitas tulemused.

2022. aastal hääletati 707 korda, kehtivaks loeti 697 häält: 142 paberhäält ja 555 e-häält.

Kokku esitati 152 paberhäält, millest vastavaid oli 142 ja mittevastavaid kümme. Põhjused – kas polnud täidetud nõuet, et hääletaja on vähemalt 16aastane, või ei elanud ta rahvastikuregistri andmetel Järva vallas.

Neljal juhul oli hääletatud topelt.

 

Vanim e-hääletaja oli 83aastane naine ja vanim paberil hääletaja 89aastane naine. Noorim hääletaja sai 16aastaseks tänavu veebruaris. Hääletanutest 62% oli naisi ja 38% mehi. Kõigist hääleõiguslikest elanikest kasutas võimalust hääletada 9,5%.

 

2022. aasta kaasava eelarve võitjad on:

 

UHKE LAULULAVA KARINU KÜLLA

Idee esitaja: Karinu külaselts KARAME, Andreas Sapas, Martin Põvvat

Hind: 30 000 eurot

Seni on Karinu külas väliüritusi peetud Karinu mõisapargis, mis kuulub eraisikule ja kus väike laululava on täielikult amortiseerunud. Vallavalitsus andis külaseltsile avaliku maa, kuhu on võimalik rajada külaplats ühisürituste korraldamiseks. Õige külaplatsi juurde kuulub ka korralik laululava. Projekti käigus rajatakse laululava, kasutades ära olemasoleva maakivist viinaköögi seinu. Tulemuseks on omanäoline ja põneva väljanägemisega laululava koos tantsuplatsiga. Külaplats koos laululavaga on mõeldud kasutamiseks kõigile."

 

MADALSEIKLUSRADA ARAVETE KESKKOOLI PARKI

Idee esitaja: Annika Orula

Hind: 20 000 eurot

Meie idee on rajada Aravete keskkooli parki madalseiklusrada. Rada saaksid kooli ajal (vahetundides ja ka peale tunde) kasutada Aravete keskkooli õpilased ja ka Ambla-Aravete kooli Aravete lasteaia lapsed. Aravete keskkool on liikuma kutsuv kool, seiklusrada annaks võimaluse õuevahetunde sisustada ning leiaks kasutust ka ainetundide raames.

Raja plaanime rajada Aravete keskkooli ilusasse looduskaunisse parki, mis on kasutamiseks avatud ka kogukonnaliikmetele. Nii saavad rada kasutada ka lapsed, kes veel koolis ei käi, või õpivad mõnes teises koolis. Lapsed armastavad ronida ja turnida. Madalseiklusrada annab selleks hea võimaluse. Turnimine arendab oluliselt füüsilist võimekust, koordinatsiooni, tasakaalutunnetust, aju tööd ja muudab lapsi enesekindlamaks. Tänapäeva nutiajastul on noorte liikuma saamine väga oluline. 

Meie idee on parki ära kasutada ja anda sellele lisandväärtus, millest saavad osa kõik kogukonnaliikmed, kes seda soovivad. Nii muudame Aravete elukeskkonna atraktiivsemaks ka noorte perede jaoks."

 

Kaasava eelarve käigus on seni rajatud Ervita külla mänguväljak; tehtud ronimis- ja treenimisväljak Koigi piirkonna noortele; ehitatud Koeru madalseiklusrada ja JärvaJaani multispordiväljak. 2021. aastal võitsid kaasava eelarve Järva-Jaani laste ja noorte tegevusvõimaluste laiendamine Järva-Jaani alevi õuealal ning Koeru skatepargi laiendus ja korvpalliplatsi rajamine.

 

Vastavalt Järva valla finantsjuhtimise korra § 15 lõikele 5, ei saa 2022–2024 aastatel Järva-Jaani alevisse ja Koeru alevikku ning 2023–2025 Karinu külla ja Aravete alevikku kaasavast eelarvest objekti rajamiseks ideed rahvahääletusele panna.

 

Vaata kaasava eelarve 2022. aasta hääletamise tulemusi SIIT