Nädalavahetusel toimuvad esimesed Järva valla kirikute päevad

Kui ilmataat lubab nädalavahetuseks põrgukuumust, siis meil on teile veel parem uudis – tulge osa saama Järva valla esimestest kirikupäevadest. Keskaegsetes kivikirikutes, mida Järva vallas on koguni viis, on harjumuspäraselt jahe. Kirikute päevad saavad teoks 10. ja 11. juulil, programm on tihe.

Päevade eestvedaja, Järva valla kultuuritöö spetsialist Ülle Müller andis teada, et programmis on väikesi muudatusi. „Näiteks folklorist Marju Kõivupuu, kelle loeng pidi toimuma Ambla kirikus 10. juulil kell 12, ei saa töökohustuste tõttu osaleda. Tema asemel räägib muinsuskaitseameti ajaloomälestiste nõunik Ilme Mäesalu kalmistukultuurist ja kalmistuturismi võimalikkusest ning kirikuaedade kunstist Eestist," ütles Müller.

Koos Voldemar Kuslapiga saab jalutada Järva-Madise, Järva-Jaani ja Koeru kirikaias. EKA professori Hilkka Hiiopi loengud tõstavad esile Christian Ackermanni loomingut Koeru ja Järva-Madise kirikus. Kirikuraamatutega saab Järva-Peetri kirikus tutvuda genealoog Andres Kruusmaa juhendamisel. Oluline sündmus on Vello Kallandi raamatu „Järva-Jaani Kangru Püha Georgiuse kirik ja kool" esitlus Järva-Jaani kirikus.

Eesmärk on tõsta Järva valla kirikud esile kui kontserdikohad. Päevade peaesineja on Tõnis Mägi, kelle kontsert toimub Järva-Jaani kirikus laupäeval, 10. juulil kell 22. Ambla kirikus astub samal päeval kell 18 üles keelpillikvartett Prezioso koos Hanna-Liina Võsaga, Järva-Madisel musitseerivad Arne Lauri ja Ly Tolberg, Koerus vanamuusikaansambel Rondellus, Peetris Andrus Albrecht ehk Bonso jpt. Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi noorte muusikute asemel esineb Järva-Madise kirikus 10. juulil kell 13 ja 15 Raho Langsepp keskaegsel flöödil.

Programmi on kaasatud ka noored – näitame noorkunstnik Arli Orlovski joonistusi kirikutest, esinevad Järva-Madise noored Kaja Kraavi juhendamisel. Toimub Järva-Jaani noorte muusikute kontsert ning üles astuvad Koeru Muusikakooli õpilased jne. Noortele ja lastele pakuvad kindlasti huvi seiklusmängud ja tornikülastused.

Kes veel pole kohanud, saab kirikute päevadel uudistada ka Järva valla tuttuut raamatukogubussi, mille peatuspaigad on järgmised:

10. juulil Koerus kell 11–14 ja Järva-Madisel 15 – 18 ja 11. juulil Amblas kell 13.30–16.

 

Põhjalikumalt on võimalik tutvuda kogu programmiga Järva valla kodulehel https://jarvavald.kovtp.ee/jarva-valla-kirikute-paevad-10.-11.-juuli

Järva valla kirikute päevadel kogu templeid ja võida auhindu. „Auhinnad loositakse välja kõigi vahel, kes on kogunud kokku viis templit külastades erinevaid kirikuid," lubas Müller.

Mängus osalemiseks küsi kirikust vastavale flaierile tempel ja kui oled kogunud kokku viis templit, jäta flaier viimasesse kirikusse. Ara unusta lisamast ka oma kontaktandmeid, sest õnnelikke võitjaid teavitame e-posti teel ja hõikama välja Järva valla Facebooki lehel.

Eestis pole just palju maaomavalitsusi, kus asuks viis keskaegset kirikut. Järva vallas nii on: siit leiate maakonna suurima, Järva-Peetri Püha Peetruse kiriku, ühed vanimad Ambla Maarja ja Järva-Jaani Ristija Johannese kirikud, Koeru Maarja Magdaleena kiriku ja Järvamaa väikseima, Järva-Madise Püha Matteuse kiriku.

Neil kahel päeval on Järva valla kirikute uksed valla ja oodatakse külastajaid. Mõlemal päeval on kogudused valmis tegema eraldi ekskursioone kirikutes ja kirikaedades. Võib tulla ka lihtsalt jalutama ja uudistama, kirikute juures on avatud kohvikud.

 

Järva-Madise kirikus võimalus tellida eraldi ekskursioon

10. juuli kell 11 – 19

11. juuli kell 12 – 16

Kontakt: Liina Soone liinasoone@gmail.com, tel 5837 6966

 

Järva-Jaani kirikus võimalus tellida eraldi ekskursioon

10. juuli kell 11 – 19

11. juuli kell 12 – 16

Kontakt: Katrin-Helena Melder jarva-jaani@eelk.ee, tel 5343 5774

 

Järva-Peetri kirikus võimalus tellida eraldi ekskursioon

10. juuli kell 11 – 19

11. juuli kell 12 – 16

Kontakt: Jaanus Tammiste jarva-peetri@eelk.ee, tel 514 1486

 

Koeru kirikus võimalus tellida eraldi ekskursioon

10. juuli kell 11 – 19

11. juuli kell 12 – 16

Kontakt: Jaanus Tammiste koeru@eelk.ee, tel 514 1486.