« Tagasi

Ervital tunnustati ettevõtjaid

 6. oktoobril tunnustati Ervital ettevõtlusnädala raames maakonna parimaid ettevõtteid üheksas kategoorias.  Kokku esitati konkursile 46 kandidaati.

Võib öelda, et Järva vallal läks seekord väga hästi, sest nominente  ja laureaate oli kuhjaga.

Suurettevõtete kategoorias oli nominendiks kõrgkvaliteetset puitmaterjali tootev AS Natural. 1990 alguses Koerus asutatud pereettevõte on suurepärane näide edukalt kasvavast ja arenevast ettevõttest – aastal 2021 töötas ettevõttes keskmiselt 60 inimest, seega on ettevõte jõudnud suurettevõtete kategooriasse. Natural on läbi aastate olnud erinevate sündmuste sponsorina Koeru kogukonnaelu toetaja, 2021. aastast on Natural ka Paide Linnameeskonna toetaja.

Väikeettevõtete kategoorias valiti võitjaks Imavere töötusalal tegutsev OÜ Fibenol, kes viib jõudsalt ellu keskkonnateadlikke arendusprojekte. 2018. aastal asutatud ettevõte on uuenduslikul tehnoloogial põhinev puidu baasil biokemikaalide ja -materjalide tootmise katsetehas. Eesmärgiks on katsetehase ehitus lõpetada ja alustada ööpäevaringset tootmist 2023. aastal.

Mikroettevõtete kategoorias oli võitja OÜ Speq Agri. Järva vallas tegutsevat Speq Agri iseloomustab kindlasti lause – väike, aga tubli! Speq Agri alustas tegevust 2014. aastal. Ettevõtte pakub veoteenust, purgimisteenust, maastikuhooldust (niitmine ning lumekoristus), teeb kaevetöid ning rendib välikäimlaid. Väärib tunnustamist ka nende koduleht, mis on kaasaegne, selge, mugav ja lihtne.

 

Eduka startija nominendina tunnustati OÜ Raki. Firma tegeleb küünalde valmistamisega jälgides keskkonnasõbraliku tootmise põhimõtteid. Küünalde valmistamiseks kasutatakse sojavaha, ümbrised on klaasist ja korduvkasutatavad. Puidust kaaned ja tahid, mis prõksuvad põledes mõnusalt, on jääkidest, mis saadud teisest Järva valla firmast, osaühingust Thermoarena, ehk termopuidust. 

 

Järvamaa aasta turismitegijaks osutus Esna Galerii. Esna Galerii – keskkond, kus kohtuvad kuldsed teod. Just nii reklaamib end Järvamaal endisaegses 1930ndatel aastatel valminud kauplusehoones sisse seadnud Esna Galerii. Lilian ja Martin Bristol on oma tegutsemisega tõestanud, et ka väikeses külas võib teha midagi maailma mastaabis võimsat ja ägedat.  

Esna Galerii avati 2019. aasta kevadel kaasaegse näituste ja kultuurisündmuste toimumispaigana. Galeriis on Järvamaa ainuke raamatupood! Esna Galerii on toredate sündmuste ja inimeste kohtumispaik.

 

Järvamaa edendaja tiitli pälvis Urmas Johanson, kes rajas tühjale põllunurgale Eesti tuntuima tankla ja suurima maanteeäärse restorani, toimib taluturg ning toodetakse oma mettki. Tikupoisil on peresõbraliku toitlustusasutuse. Nominendiks oli ka Järva Vallavalitsus.

 

Järvamaa aasta pereettevõtjaks osutus WestRoad. Koeru piirkonnas tegutseva ettevõtte tegevusalaks on ehitusjuhtmete- ja seadmete paigaldus. Ettevõte asutati 11 aastat tagasi. Lisaks oli nominent selles kategoorias Nelli MT OÜ, kelle peamiseks tegevusalaks on teravilja ja rapsikasvatus ning müük.

 

Aasta talu kategoorias oli nominentideks Rebase talu ja Mäeotsa talu. Rebase talu on üks suurimaid Järvamaa visiitkaarte, sest ühelgi teisel siinse piirkonna ettevõtmisel ei ole sotsiaalmeedias niipalju jälgijaid. Rebase talus kasvatatakse õunu ja kartulit, pakutakse suviseid köögivilju ja hoidiseid, mida müüakse turgudel ja laatadel ise, mitte läbi vahendajate. Nende Facebooki konto on tore ülevaade maaelu kõikidest võludest.  Koeru piirkonnas tegutsev Mäeotsa talu tegeleb linnu-, looma- ja taimekasvatusega alates aastast 2013.  Talus on võimalik pidada nii sünnipäeva, osaleda koolitustel, ööbida kui ka tutvuda üldiselt talu eluoluga.

 

Kategoorias parim kohalik toode/teenus oli nominendiks Kalamatsi meierei Esna juust. Kalamatsi meierei perenaine Aita Raudkivi on kümnekonna aastaga väikesest hobist teinud Eesti parima ja kuulsaima kitsefarmi. Järva vallas Esna külje all Kalamatsil valmivad perekond Raudkivi eestvedamisel kitsepiimast tervislikud, vähetöödeldud ja lihtsa koostisega ehedad talutooted, mida saab osta Eesti parimatest kauplustest ja turgudelt, millest restoranide tippkokad omakorda imelisi hõrgutisi teevad.